Syukur Menjadi Seorang Wanita..

Kalau kita baca mana-mana buku agama, mesti akan ada satu ayat yang mengatakan........kaum yang paling ramai dalam neraka adalah kaum hawa...wanita...betul tak...Dalam Al-Quran sendiri ada ayat bermaksud yang tersebut. Tapi, adanya juga kita patut bersyukur kita dilahiran sebagai seorang wanita...Banyak nikmat yang boleh kita perolehi...Tapi, jagalah perilaku sebagai seorang anak perempuan kepada seoarang ayah, seorang adik perempuan kepada seorang abang lelaki, seorang kakak perempuan kepada seorang adik lelaki dan seorang isteri kepada seorang suami.......dan seorang ibu kepada seorang anak lelaki..Apa yang aku nak maksudkan, kita sebagai wanita dipertanggungjawabkan kepada golongan tersebut...




Jom...baca ni...Selalu sangat dok cerita sana sini pasal diri aku, harini terasa nak berkongsi sedikit info..... 


KEISTIMEWAAN WANITA

Doa wanita lebih maqbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah s.a.w. akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doaorang yang penyayang tidak akan sia-sia."

Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh
.

Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s.

Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarat (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi 'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa." ; maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan AllahTa'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidhnya.

Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah s.a.w.) di dalam syurga.

Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ehsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adala syurga.

Daripada Aisyah r.ha. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Syurga itu di bawah telapak kaki ibu
.

Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)

Aisyah r.ha. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w. siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?" Jawab
baginda, "Suaminya" "Siapa pula berhak terhadap lelaki ?" Jawab Rasulullah s.a.w. "Ibunya".

Seorang wanita yang apabila mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya serta taat kepada suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dia kehendaki.

Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya(10,000 tahun).

Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), makamalaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila diahiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah mencatatkan baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah mengangkatkannya seribu darjat untuknya.

Seorang wanita yang solehah lebih baik daripada seribu orang lelaki yang tidak soleh, dan seorang wanita yang melayani suaminya selama seminggu, maka ditutupkan baginya tujuh pintu neraka dan dibukakan baginya lapan pintu syurga, yang dia dapat masuk dari pintu mana saja tanpa dihisab.

Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau merenung ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya, memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keredhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya, tiap-tiap langkahnya dan setiap renungannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba. Pada hari Qiamat kelak, Allah kurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi.
Tidakkan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siangdan malamnya menggembirakan suaminya.

Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya melihat isterinya dengan kasih sayang akan di pandang Allah dengan penuh rahmat.

Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

Dari Hazrat Muaz : Mana-mana wanita yang berdiri atas dua kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api,maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.
Thabit Al Banani berkata : Seorang wanita dari Bani Israel yang buta sebelah matanya sangat baik khidmatnya kepada suaminya. Apabila ia menghidangkan makanan dihadapan suaminya, dipegangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. Pada suatu malam pelitanya kehabisan sumbu, maka diambilnya rambutnya dijadikan sumbu pelita. Pada keesokkannya matanya yang buta telah celik. Allah kurniakan keramat (kemuliaan pada perempuan itu kerana memuliakan dan menghormati suaminya).

Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu bertanya, "Adakah kamu menyembahyangkan mayat?" Jawab mereka, "Tidak" Sabda Baginda "Seeloknya kamu sekelian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.

Wanita yang memerah susu binatang dengan 'Bismillah' akan didoakanoleh binatang itu dengan doa keberkatan.
Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'Bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya.

Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.

"Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan mebinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak diantara parit itu ialah sejauh langit dan bumi."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat."
"Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan
mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya,menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya."
Sabda Nabi s.a.w. : "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman- taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shirat."
Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya,cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya.

Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah





Renung renungkan...Bersyukur kita di lahirkan sebagai seorang muslim dan wanita.....  (^_^)

~aku susun huruf~
10:30pm

Ini kisah antara aku, dia dan kamu....

Hye!!
U'oll tengah buat apa ya...Bagi aku hujung minggu ni memang saat hari masa yang paling bosan. Yelah, selalu sangat aku duduk umah sewa ni sesorang. Yang tu balik kampung, yang tu balik umah suami, yang tu keluar dating...macam macam ya.. Aku?.....heheheeh........Patuh pada arahan Sarjan Misai....ehheeh...

Actually malam ni tergerak hatilah nak cerita tentang aku, dia dan kamu...Siapa aku??.....Sah sahlah owner blog ni kan. Takkan korang pulak. Tak pun makcik cleaner UPSI ke makcik klinik maybank Tanjung Malim ke..Bukan bukan bukan...Aku tetap aku...hehehe,...Lalala.!!!................So, siapa dia.....ok..Dengan mood sedih, marah, geram...........aku suka bercerita tentang dia...Dia ialah sebuah pusat kecantikan yang gah lagi lah popular di Malaysia dan obersi barangkali...heheheh......Konon...masuk tv...Bukan main lagi yekkk dia...geram ni geram nih....Tapi nak salahkan dia tak boleh jugak...aku ni pun bodoh jugak..cepat percaya sangat...even kawan kawan dah nasihat, siap tanya blogger len lagi tentang 'dia', tapi kedegilan mengatasi segalanya. hahaahahah....

Korang mesti tau 'dia' tu ape siapa....Straight 2 the point...actually aku penah amik pakej nak mencantikkan diri ni lah kan kat situ..Muka....Muka berjerawat....so, amik pakej bukan harga rm50, rm100 ye adik adik ibu ibu bapa bapa.....beribu aku amik......ok....Consultant kat situ memang pandai pujuk rayu sampai aku ni termakan pujukannya...so, pendekkan cerita, 4kali treatmeant, bagi aku treatment yang sangat menyeksakan, Hasilnyeeeeeeeeeeeeeeeeee......Hambek ko....Dah macam jalan berbatu muka aku, jerawat besar ibu jari dowwhhhh tumbuh...Aku minta penjelasan pihak 'dia' then 'dia' minta aku tambah pakej...Kepala Hott 'dia'.......Aku buat keputusan nak stop wat treatment tu.....tapi muka bila dah teruk memang susah gila nak hilang.....  Aku tak nafikan yang skin aku menag dari dulu jenis berjerawat tapi yang paling teruk penah aku alami masa praktikal sekali, sejak duduk unimap dan seterusnya meleret sampai masuk UPSI, pakai apa pun tak jadi...Pergi pusat kecantikan termasyurrrrrrrrrrrr tu ingatkan akan ok..Rupanya semakin teruk teruk teruk yee....

Paling aku terasa nak malu bengang coz time tu aku nak bertunang. Nak tadah muka bagi orang makeup pun seksa malu kan. Si jurumekap pun geli kot takut ke berjangkit yaaa....Sampai adik aku yang kecik kesian tengok aku coz menangis menahan kesakitan. Lau korang yang penah alami benda ni tahulah. Betapa sakitnya semua tu. Bila jumpa sedara sedara, semua kata jerawat resdunglah apalah. Nak kata  tak berpantang, aku manusia yang kuat berpantang ok...So, dipendekkan cerita lagi, lepas majlis tunang tu, aku jumpalah dengan si kamuuuuu........siapa si kamuuu..???  ............................jom2......melawat blog ni......terima kasih kamu...Dan lau korang nak tengok keterukan muka aku masa tengah teruk tu...g lah melewat blog tu....
-
-
-
-
-



ini aku.....depan2 korang still leh nampak parut lubang sikit coz pusat kecantikan tuttt tu suka picit jerawat sedaya upaya even tak keluar...tapi...parut hitam, jerawat batu bata ke ape segala batu bernanah yang sakit memang dah tak ada...so..so....jom try...
Peace sekor2 diri..eheheh

Tapi untuk hadapi keadaan macam aku memang perlu kesabaran ok...sabar banyak banyak... (^_^)


~aku susun huruf~
9.45pm

Jom Join Us....




Jom2 join faceblog...tapi sah2 korang kena ada blog...tak kan tak ada blog tetiba nak join plak kan....ehhe.....semoga blogger semua dapat mengeratkan lagi hubungan antara kita ya...

bila tangan terasa gatal..

Bila tangan gatal
Gatal nak melukis
Melukis amik mood untuk wat kerja sekolah
Ini hasilnya
 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



 utk kamoooo.....!!


--
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
Sweet tak?..hehe...Sah sah lah sweet..ehhe... Aku pakai skirt pendek ok...hehehe...Bibir i seksis u...Tebal yaaa auwww....ala2 anak rohana jalil gituss...Opssss..!!

Meluat??....hehehehe....Abaikan...
Haruslah dah kena rajin wat keje sekolah jap g...
Causinciiii....


~aku susun huruf~
10:17am


Aznil Haji Nawawi di hati semua...

Rasanya tak perlu aku mualakan mukaddimah panjang pagi pagi ni. Selamat pagi & semoga ceria. Pejam celik pejam celik...Mula mula dok dalam hari isnin, tiba tiba dah jumaat sabtu. rasanya hari sabtu hari paling seronok untuk aku ngan budak budak umah aku. Kenapa?. Sebab bila tiba jek hari sabtu, duit yang terkumpul seminggu lepas, akan dilaburkan sepenuhnya. hehehehe....Sebab apa??...Bukan labur ke amanah saham atau bermain saham di hari sabtu, tapi sebab hari sabtu ada pasar...ehehhe..Kalau korang nak tahu, bagi kitaorang, bila ada pasar tu, dah macam ada shopping komplek atau mall dah kat Tanjung Malim ni. berduyun duyun budak upsi g. Jarang sangatlah nak g saja saja. Sehelai tudung mesti dirembatlah. Baru rm9....heheh....

Okies. Stop cerita bab tanjung malim terchentaa...Cuba korang baca sekali lagi title entry aku harini...Baca dengan kuat dan satu persatu ya murid murid....hehehe...OK2....Bagusssssss......hehe...AZNIL HAJI NAWAWI.......Korang kenal ke dia?. Tak kenal?.... Kenal??...ohhhh.....Nipu sangatlah lau korang tak kenal...Lainlah kalau aku tanya, korang kenal tak shafiza irdawati shamsuddin??..Tak payah jawab aku dah tahu jawapan korang. Siapa tu? Pelakon awan dania ke?. Atau pelakon tambahan untuk halimah jongang?...hehehe.....Ni nak kata tak kenal Pak Nil, silap besarlah. Kang ada yang makan sup selipar tengahari nanti kang. heheheh...

Nama tu tak asing lagi dalam dunia hiburan tanah air kita. Pengacara, deejay, pelakon, ada jugak nyanyi kan. Berbakat kan dia. Tengok aje bila dia mengacarakan Akademi Fantasia, Tom Tom Bak & macam macam lagi. Aku rasa korang pun tahu cara dia macamane kan. Meh aku nak kritik sikit time dia jadi host akademi fantasia. Cuba korang ingat balik, bila time pelajar nak disingkirkan....Even kadang kadang dia guna cara yang sama macam minggu minggu sudah, tapi korang still nangis kan. Paling tak meleleh gaklah kan. heheheeh...Aku pun sama gak..heheh... Tak pernah jemu dan tak rasa yang benda tu satu benda yang membosankan. Macam itu jugaklah bila dia jadi host TTB. Macamana lagak budak tu, ada saja reaksi spontan yang menyeronokkan. Penah juga aku terfikir nak join kan si kecik Zurisya. Tapi keadaan dan jarak yang jauh tak mengizinkan. Kadang kadang bila aku tengok cara dia, touching jugak. Korang ada tengok tak masa mula2 si kecik Haziq join TTB. Time tu dah macam apa si kecik tu. Tak habis habis dok kiss uncle dia tu. Tapi.....itulah AHN....Berbakat. Baik.

Korang tengoklah tu....sweet gilee....Paknil & Haziq memang ada chemistry


 

Aku suka pic ni......Semoga Allah berkati hidupmu...Semoga kamu mendapat rahmatNya..amin..


Mesti korang pelik kenapa harini aku cerita pasal dia kan. Actually aku pendengar setia radio ERA. So, setiap pagi benda pertama aku buat bila bangun, dengar radio era sambil mengemas atau wat kerja. Kalau bukan aku yang buka, roomate aku. Yang pastinya kami pendengar setia era. Cuma sesetia kami tak pernah lagilah "aku menang motorr' heheeheh....Korang ada dengar tak segmen baru Cayang Adik...Sweet gila segmen tu. Siapa punya idea lah kan. Terasa nak tampar laju laju jek budak budak yang sweet tu. hehehe...Aku suka gila dengan budak. Kadang kadang aku terpaksa hipokrit depan sepupu atau mana mana semata mata nak amik hati diorang bila time aku penat ke apa.. macam tak sanggup jek nak boolayan bila time diorang datang cerita kat sekolah dia ada buaian baru ke, kat sekolah die ada kawan tak nak kawan ngan dia ke, cikgu sekolah dia cubit telinga kawan dia ke...Macam macamlah. Korang jangan abaikan cerita yang diorang nak cerita coz dari situ kita nampak perkembangan otak diorang. Tapi perangai buruk aku, aku suka peluk budak kuat kuat. Kadang kadang tak dapat buat camtu, sampai kacip gigi aku jadinya. Geram.. Paling aku suka bau baby. hehehe....Hilang sakit kepala bila bau bilik yang ada baby kan. hehehe....Ok2...Stop...Sambung cerita Paknil tadi, lau korang dengar segmen tu kat radio era, mesti korang rasa sweet gila macam apa aku rasa. Dan last skali, lau korang perasan...........................I LUV U UNCLE.....SAYANGGGG UNCLE.....ayat hikmat yang budak budak tu cakap. See.....  Budak pun dapat rasa kasih sayang yang paknil tunjuk. Bukan jumpa pun. Dalam tepon jek pun. Suke suke...ehhehe....

Paknil ni ada blog jugak tau...Paknil.....Jomlah terjah blog dia. Aku ni rasa macam banyak gila nak cita sal dia tapi tersekat.....Apa pun korang layanlah blog dia. heeheheh....

Kat sini ada sikit biodata ringkas pasal Paknil.....


~aku susun huruf~
9:02am

SHORT ENTRY

Bendanya simple jek..
Sila jangan jadikannya complicated ok...
Benda boleh setel dengan mudah..
Bila ada yang cuba jadikannya complicated, benda mudah jadi susah..
SO
Take It Easy loooo!!


~aku susun huruf~
2:00pm

APA YANG PALING AKU RISAU TENTANG MAJLIS KAHWEN!!

source : pakcik google


Salam..
Tadi tengah dalam mood bosan, otak berputar pikir nak enjoy ke mana, tapi jumlah duit dalam wallet tak mengizinkan. Tetiba terasa nak tengok pic orang kawen. Blog photoaura sudah pastinya jadi sasaran termasuk menggunakan perkhidmatan pakcik google aku. Tak dinafikan hasil kerja photoaura memang ganazzz lah. Pose pengantin memang stylo. Happening jek tengok.. Tapi bukan keadaan sekeliling yang jadi tumpuan aku, bukan kecantikan kegojesan baju pengantin tu dan bukan juga keajaiban sentuhan MUA pada wajah pengantin...TAPI...pada barisan gigi pengantin yang tersusun shanteekkkk bila tersenyum...Time tu timbullah rasa jeles, dengki... Manusia kan, penuh dengan nafsu nak sempurna. Tak reti bersyukur langsung kan??..Bukan korang tapi aku. heheeh....

Pastu mulalah aku risau tahap gaban...Camane lau photograher aku minta senyum camni, camtu...sahlah buruk pandangan jadinya. Almaklumlah....Pembangunan Tak Terancang...hahahaha....Kang kalau pose tak senyum, katanya pengantin tengah marah. Penat aku pikir. Sempat gak seminit dua bila time nak gosok gigi pepagi tu, try depan cermin senyum2 kambing. Try & error bak orang kata. Tapi...Tapi.....UUUwaaaaaaa....mau nangis dibuatnya. Camane ni....Hagak over kalau aku request kat photographer aku  "hye cik mimi...sila edit pic saya elok elok & edit sebaik mungkin supaya gigi saya nampak tersusun...Hagak over tak pernah dibuat orang...

source : pakcik google -- ajaib kan...eheh

Penah jugak aku bising kat mysis terchentaa.....Yu, aku nak pakai pendakap gigi lah. Hagak sempat ke nanti aku kahwen pembangunan ni jadi terancang.....heheh....3bulan masa beb. Mane sempat..Paling syok bila mysis kata..........dari mu dok pikir hal pembangunan tak terancang tu, lebih baik mu pikir pasal benda len. dahlah banyak benda lagi mu tak buat.. ....Wokies....Itulah mysis..Sangat terancang orangnya. Benda penting sentiasa diutamakan. Lembut tapi garang + tegas. Aku??....Nampak jek garang tapi dalam hati ada taman beb....hehehe.....

So, sekarang aku tengah cuba cari penyelesaian untuk permasalahan yang aku hadapi ni. Rugi oooo bayar photographer mahal2...Pose dah cantik tapi ada jugak tang yang tak cantik dipandang. Sah sah bila aku upload jek gambar kawen, 1000komen dr 1001 komen sal pembangunan tu...hahahah....... En.Tunang cukup marah bila aku bangkitkan isu ni. Paling aku tak boleh blah......Saya kenal awak, pembangunan tak terancang tu dah wujud......Ada saya lari bila 1st time dating saya tengok awak senyum dihiasi dengan keindahan pembangunan tak terancang tu??......Memang best...Kenyataannya......"awak tetap shanteekkk dimata saya".....Perghhh!!......Nak gugur jantung aku time tu. Mulalah simpul biawak malu2...Hahahhaa.............


Nak pkai braces pun dah terlambat...so, sekarang aku tak akan putus asa untuk cuba cuba dan cuba mencari senyum tercantk penah aku buat...ahhahaha...Jangan pecah cermin bilik air dahlah.....Wokies.......Cau......Layanzzz pic shantekk aku..ahhahaha

Senyum terbaik penah aku buat...tapi orang kata aku tak senyum...camane tu??...


Satu wajah satu gaya...hahahaha




See...Shantekk tersusun gigi kakak aku...punyalah lebar die senyum...aku??.....control sebaik mungkin...huhu          
Jauh2 berani lah senyum lebar2...pembangunan tak terancang tak nampak...hahah..jeles gile tgk my bff senyum...gigi die memang tersusun...awok shantekk yunk..hehe




sekali lagi...see.....sukenyeee both of my bff ni....jelesss ooo....suke2 dia jek nak senyum selebar mana ekk,...

Sekian....Semoga ketakutan ni beransur hilang...hahaahhaha....

~aku susun huruf~
1:52pm

Masuk Hotel Keluar Hotel

Salam,
Tajuk panas ke? Adatlah kan kehidupan masa kini. Hotel tu bukan tempat orang senang kaya raya duit juta juti jek boleh masuk. Segala golongan yang ada tak kira tua muda miskin kaya boleh masuk. Minah rempit, Mat tersepit, cikgu sekolah semua masuk hotel keluar hotel kan. Untuk apa tujuan apa, nawaitu mereka aku tak tahu. Yang pasti entry aku malam panas ni bukan nak cerita pasal tu pun.hahahahha.......Saja bikin tajuk panas. Korang lau sebut hotel masuk keluar sah2 laju jek nak baca kan...OK...Stop..

Entry kalini bukan entry maki hamun caci maki orang ok. Cuma aku terasa nak bagitau yang sekarang ni hati aku tengah panas. Tapi aku suka..Ya, aku sabar tapi hagak-hagak bila nak bersuara tu. Suara lantang tak menjamin apa yang korang kata membuatkan semua pihak setuju. Dan kelantangan suara aku, aku gunakan bila aku rasa sesuai. Tak dinafikan mulut aku bising satu dewan boleh dengar tapi kalau aku rasa aku tak suka aku tak puashati, apa salahnya aku bersuara sambil lambai2 tangan macam hantu kak limah tu kan. Tak salah bagi aku. Korang pun bersuara jugak bila ada yang tak puashati. So, korang ngan aku tetap sama.

MALAM PRAGRADUAN  ------- semua cerita start untuk planning malam pragraduan untuk geng2 cikgu cikgi KH ni. Rumusan lah, selama ni buat dinner pun, bayar RM10, berapa kerat aje yang join. Kadang join tak ikhlas pun but nak bagi sokongan kat membe yang jadi AJK. Selalu sangat tak berbaloi. Untuk kalini, aku dah final semester so, tak ada kenangan nak dinner belakang dewan, duduk atas kerusi plastik, bermejakan tapak tangan. hahahahah....So, malam pragraduan kalini decide nak buat kat hotel. Ok, jujur aku appreciate lah segala usaha korang handle benda ni. Bukan semua orang sanggup buat kerja tu termasuk aku.

Yang jadi masalah kat sini, BERSALAH kah orang yang tak nak join malam tu? Perlu di DENDA kah orang yang tak pergi malam tu? Kalau ada antara korang jawab ya bersalah ya patut di denda, aku terima dan aku tahu korang ada alasan yang tersendiri. Dan aku sebagai salah seorang manusia dari kalangan orang yang tak pergi tu, punnn ada alasan tersendiri nak cakap yang kami tak bersalah, kami tak patut di denda. Korang kata aku kurang ajar ke? Suka hati koranglah nak kata apa tapi aku tetap nak bersuara.


cikgu cikgi...ini bentuk otak kita diciptakan untuk berfikir..JOM BERFIKIR.....kempen MARI BERFIKIR..huhu


Mesti korang nak tahu kenapa aku tak pergi kan?. Kalau yang tak nak tahu yaaaa udah...ehehh... As u know, aku sekarang memang nak guna duit banyak. untuk projek jahitan lain, tugasan lain dan yang paling utama sekali untuk majlis aku bulan6 ni. Maybe bagi korang rm100 tu ciput jek nilainya tapi bagi aku, nilai sebanyak tu aku boleh guna wat tempah kad kahwen, beli lolypop untuk si kenit si kenit majlis.. Tak pun baling bangsat aku beli kek secret recipe as hantaran...Sukalah bakal laki aku tu yekk!!.... Betul ke tak. Dah tak ada masa bagi aku nak labur duit sana sini untuk kerja tak berfaedah. Nak marah aku kata kerja tak berfaedah ke?. Marahlah..Ada aku kisah...kuang kuang kuang!!!!........

Meeting tadi aku sorang yang tak pergi, terlepas stay dikalangan orang-orang yang pergi. Nasib tak kena lenjan aku td ekk..hahahahah...Bincang punyer bincang, kira untung rugi, pihak pergi decide nak minta kitaorang yang tak pergi ni tanggung rm10 sorang untuk bayar kerugian pada pihak hotel yang dah book. Aku ni bak besi terkena renjatan, terus bangun. Saya tak nak bayar...hahahahah.....Sangat kejam ok aku masa tu but lantaklah. Itu hak aku. Then sana sini dengar suara. Terimalah ya. Kalau korang tanya pun, berapa kerat sangat yang sanggup bayar. Bukan aku nak kurang ajar atau tak bertimbang rasa, tapi ak nak korang jadi aku. Aku berani kerat jari kelingking lah yang korang pun 2x5=10 tak nak bayar. Kan? Kan? Kan?...heheeh.......

Time tu aku tak terasa sangatlah api kemarahan ku terbakar.....hahahahah....Tapi paling aku rasa segala bulu roma berdiri terpacak.....bila ada kata "orang tak bayar orang tak ada otak"....Menyirap darah ak bebb.....Ayat tu wat aku rasa nak leret cerita ni. Hagak hagak lau nak kata. Sekeras aku ni, kalau semua bayar, aku akan bayar. So tak payah nk mencipta 'mulut longkang' ok. Waaaa terima dengan baik ayat lu...hahahah.....Waaa akan jadikan ayat baekkk lu sebagai pedoman masa hadapan...BOleh...hahahaha...

Terfikir jugak, aku ke yang perbesarkan hal ni. Tak ada  niat beb nak besarkan hal ni but aku memang rasa cukup tak puashati lah. Kalau korang rasa korang tak nak rugi, aku pun rasa benda sama gak kawan. So, sama sama fikirlah ok. Tak perlu nak buka gelanggang lah untuk setel hal ni. Bukan nak lawan sumo..hahahah

Apa pun aku minta maaf ngan statement aku yang buat korang terasa. Tapi aku ada pendirian aku sendiri. Aku insan yang lemah...cehhhh....hahahaha.....Hal ni sebenarnya boleh selesai dengan cara elok ok. Kitakan cikgu bitara...hahahah....

Wokies....setel.......Calm down ieda.....hehehe

P/S : wahai kawan kawan ku yang pergi, sory banyak ok. Sama samalah kita bertimbangrasa. Bukan bertimbang berat jek yang diutaman tapi bertimbang rasa tu lagi penting dari bertimbang berat..eheheh...Aku harap hal ni setel & korang enjoy ngan aktiviti tu k.

 
Ni bukan otak berharga RM10 ok, ni otak2..NYUM2....Sedap dimakan begitu sajaaaa...ohhh...nyum..








Selingan ubati hati....InsyaAllah....












~aku susun huruf~
12:23am

Cerita 15 feb 11

Salam readers semua...
Lama tak post entry. Tak kisahlah cerita satu hari makan maggi ke, dua hari kena cirit birit atau berbulan bulan tunggu jerawat atas dahi hilang, yang pastinya memang dah lama aku tak post entry. Kalau ada en.nuffnang, mesti semakin semarak api kerajinan aku nak post entry kan..Wahh...duit aje ko pikir ye ida. Dah tu, korang ada ke yang saja2 nak derma kat aku 10, 20 ----- 1000?... Rezeki beb, susun2 huruf, dapat duit. Bestkan??.. Tapi Dia dah tetapkan rezeki aku bukan datang dari situ so, aku sebagai hambaNya redha. Wassssss...!!!

Actually, aku baru jek balik Tg, Malim terchentaa ahad lepas. Orang lain cuti raya cina seminggu, aku ni mengalahkan cina beraya pulak. Lajak amik cuti 2minggu. so, nasib ko lah ida bila segala tugas tergendala. Pastu dah naik cuti ni, mulalah serabut tengok kertas A4, pen merah pen biru, u marah i luv u..hahah...Berpantun seminit..Apa??....Meluat?....cettt!!....Hobi aku shopping beli belah..BOLEH BLAH!!...hahaah...

Tinggalkan ruangan berbalas pantun ok. Back 2 da misi. Entry kali ni tak ada apa yang seronok. Macam biasa edisi luah perasaan. (jiwang seyhh minah ni..huhu...LANTAK!! ) Masam manis pahit tawar segala ada. 2minggu cuti, aku amik masa untuk setelkan beberapa perkara penting hal nikah kahwen. Alhamdulillah dengan bantuan mama, family en.tunang, segala berjalan lancar. Kalau nak cerita satu persatu rasa banyak lah pulak. Nanti aku buat entry pukal bab persiapan nikah kawen yang lepas yaa. Still dengan trademark aku ' tak ada apa yang menarik ponn'....hahahha...(tu namanya sifat merendah diri..cett! ) Cuma persiapan yang simple. Kalau baca entry b2b lain, hebat hebat tuuu....Think +...

2minggu cuti. Cuti memang cuti tapi aku rasa cuti yang sangat memenatkan. Bukan cuti besantai tepi pantai sedut2 udara segar, angin bayu bertiup ok..Bukan. Cuti yang memenatkan, cuti yang sentiasa ditemani oleh kesihatan yang tak mengizinkan. Asal cuti jek tak sah kalau Cik Demam tak ada. Bila cuti jek mulalah dia nak dekat ngan aku, Kadang kadang sebelum cuti tu siap2 berdoa supaya Cik Demam tak tahu yang aku cuti. Kalau tak, kompem 100% menyibuk jek dia nak dok dekat aku 24/7....Tapi aku still +. Kesakitan yang datang adalah ujian untuk diri aku. 

Ok, actually tujuan sebenar aku nak cerita satu azam aku untuk beberapa bulan ni. Masa dok layan cerita indon tv3 yang pukul2 tu, apa dah tajuknya..........aku lupa tapi aku ingat nama winda dalam cerita tu Marshanda...Best ooo layan indon..hahahah....Tengah layan punya layan dan layan...Tiba tiba mama dari dapur datang letak bekas keropok atas riba. Perghhh!! Tekezut anakanda mu ini wahai bonda. Dahlah panas. Pe ke hal mama aku ni, nak bunuh anak apa..hahaha....Mama aku kata dua tiga kali dia lalu depan aku tapi aku wat derkkk jek. Dan beberapa kali jugak dia panggil aku suh amik bekas keropok tu kat dapur, aku still wat derrkkkk jugak. Last skali, amik ko. BERANGAN....Tu lah satu perkataan yang sesuai untuk situasi aku time tu. Sebab banyak benda kita fikir so, kejap2 kita lalai, kejap2 kita lalai. Tu aku, korang aku tak taulah.  Kalau korang bukan macam aku, baguslah. Bagus betul korang ek...ehhehe...

Time tu aku dok fikir yang aku kena tetapkan satu azam. Azamudin ke, azam tahun baru ke...Bukan bukan bukan. aku tau ramai sekarang yang kawen time belajar. Tak ada pun yang timbul masalah macam aku kan. Fikir fikir fikir tak sudah2. Yang pastinya aku ngan korang berbeza...I am what i am...hahahaha...

Orang lain maybe senang coz pergi sana tunjuk pergi sini tunjuk. Bukan nak kata aku ni save budget gila-gila sampai semuanya nak DIY tapi sebagai seorang orang yang lebih pikirkan hari hari yang aku nak lalui lepas majlis tu, buat aku lebih kuat nak DIY segalanya. Mesti korang kata 'DIY konon, padahal kedekut, padahal dia tak ada duit'....hahahah...tq2......Ya, jujurnya dalam bank aku tak ada ratus riban macam korang. Setakat riban2 aku boleh bangga lagi. Bila chekgu tanya - siapa ada riban dalam bank- aku ada peluang lah nak angkat tangan macam berebut nak jawab soalan math mod masa zaman sekolah dulu kan. 

Riban tu bukan banyak pun. Dengan sekarang kita tengok itu ini mahal. Sekelip mata jek aku leh cakap yang riban2 tu jadi singgit dua inggit. Nak percaya silakan, tak nak percaya...Ada aku kisah...eehh..Peace!!
Majlis aku simple jek. Atas permintaan abah, aku turutkan. Ikutkan nafsu ni, semuanya nak kan. Orang tu buat tu, kita nak, buat ni kita nak. Itu namanya nafsu. Tapi nafsu boleh dikawalkan, sebaiknya kita cuba kawal even segalanya kita nak. Abah banyak bagi nasihat yang aku rasa terbaikkk.....Kadang kadang aku rasa takut nak dok berdua ngan abah coz time tu abah akan mula brainwash aku di susuli dengan nasihat2 terbaik. Takut bebb!!.....

Bila orang mula tanya, how's ur big day preparation??.....Baju, pelamin, makeup, hiasan bilik, meja beradab amik ngn bridal mana?..Deco hantaran tempah kat mana?..Kad kahwen wangi ke tak?..Yang paling best -MAS KAHWEN + DUIT HANTARAN ko berapa?...Hambekk ko....Mane satu nak jawab ni...ahhaha...Kadang-kadang soalan ni wat aku tension. Bila dok tanya banyak banyak kali oleh orang yang sama wajah paras rupa perangai...terasa gak nak jawab, ko peduli apa nak amik ngan bridal mana, ko nak tolong support ke??...heheh...Tapi tak sanggup beb...Waaa nampak ganaz...garang tapi waaaa cuba tak wat orang sakit hati...Kalau ada yang tersakit hati ngan aku, ampun maaf dipinta lah yek..hehehe...Aku mampu SENYUM....senyum....senyum....Senyum itu sedekah beb......Nak sedekah duit jarang2 sekali buat, Pe salahnya senyum kan...heheh...

Oklah, untuk pengetahuan korang yang suka bertanya..aku tau bukan niat korang nak jaga tepi kain aku tapi juz nak tau jek kan. Mehhh2 ramai dok depan chekguu meh nak bagitau ni...My Big Day ni aku wat simple jek. Jemputan pun tak ramai tapi kawan2 tu aku tak lupalah. so, sesuai dengan motto MBD aku tu, boleh dikatakan banyak benda aku guna yang aku sendiri. Ok...Apa??...Tak Paham??.....Ok2....Belum layak jadi chekguu kot aku ni..ehheeh...

PUKAL
1. majlis nikah baju sendri, tak ada pelamin coz kat masjid
2.majlis sanding baju sewa, pelamin sendri, meja makan beradap sendri, bilik sndri
3.bertandang - untuk baju aku beli kain jahit. sangat berbaloi ok. tapi baju tu tak adalah vogue cam korang..hehe....aku pikir baju tu aku nak guna pas kawen, dats y aku jahit.
4. bilik belah laki pun wat sendiri, sah2 aku penyumbang idea...hahahaha...i cerewet ok....tapi en.tunang 6x cerewet..ahahha
5. deco hantaran belah aku alhamdulillah setel, belah laki dalam proses. Macam biasa, megalace KB jadi sasaran coz akak sedara aku keje situ. Ada jugak nanti beli kat kedai lain. But major amik situ lah.
6.pintu gerbang segala tu, akn dipikirkan nanti coz lau tak ada pintu gerbang pun perkahwinan aku tu tetap sah kan...ahhahahaha....
7.Makeup - setel
8.phtgrpher - setel ( mimi, do da best ok...hahahaha.....nnt2 i promote u lak kat orang lain..hehe) 

Yang penting aku banyak DIY & aku mulakan sikit2 kat sini kalau segala keje setel. Yang len aku sambung on mei ni. Nak buat kat sini sebenarnya boleh jek kalau aku tak ada keje. Ni dengan jahitannya, multimedia nya, macam2. 

Apa2 pun segala yang aku nak buat akan aku buat ikut kemampuan aku dan masa yang ada. Janganlah pulak bila aku kata nak DIY, korang dok bayang benda yang gah2 tu aku nak wat. Simple bolehlah. Actually ada sebab kenapa aku nak buat sendiri...So, aku dengan rendah diri minta korang paham. Telinga aku ni belum masuk tahap pekak lagi. So, lau nak mengata atau nak kata menyindir dengan apa aku nak buat, sila tengok kanan kiri dulu ok. En.Tunang aku jenis tak kisah habis beribu tapi dia lebih hepy lau nampak barang tu, So, aku turutkan. Jap g segala benda tu kita guna kat umah kita ye sayammmku...hahahah...

Ramai jek blogger yang kahwen segala DIY even diorang keje besar. But lau minat, sebulan masa pun sempat tau..Semangat beb....hahah....Do da best ye ida............

Tq so much family aku, family en.tunang (termasuk makcik2 dia sangat nampak bersungguh..hehe) pakcik makcik aku semualah + kawan2......tq......

Panjang gile entry kalini. Saje post panjang2. Nanti berbulan pulak tak post.....

Apa2 pun doakan rezeki aku ngan dia murah demi membina masjid ni yek..hehehe....doakan segala berjalan lancar. Semoga doa korang dimakbulkan........Lau korang nak share apa2 dengan aku sal DIY projek ni,aku dengan dulang2 menadah. heheeh...

Okies....Causinci......Pewut dah minta di isi..hehehe

Edisi Terlupa : aku lupa nak bagitau azam apa yang aku dok nak cerita sebenarnya. azam tak seberapa aku tu ialah --- Jeng jeng jeng....hahahah.....Aku nak lupakan kejap hal nikah kahwen then concentrate my study dulu. End of april insyaAllah aku habis study....Continue balik fikir itu ini....Moga-moga sebulan masa tu cukup untuk MBD...InsyaAllah....amin...

~aku susun huruf~
12:11pm 






Macamana nak buat, pening kepala dah rasa cuba cuba ni...

Isnin, 24Jan.....Otak dah tak boleh fokus untuk study. Rasa yang ada nak cepat balik kampung. Cepat tak cepat, ahad jugak sebab kehabisan tiket.

Dah otak kosong, segala kosong, idea nak bercerita pun kosong jugaklah. Harini sehari suntuk bila ada msa terluang, aku try try try jugak nak setelkan masalah nuffnang aku tapi...hampesssss....

Camane nak buat ek. Ke kira memang dah tak ada jalan penyelesaian??...hehehe....Aku teringin gak macam orang orang terkenal itu yang cecah 4angka beb dapat income dari nuffnang. Best kan?.  Tapi aku, langsung tak gerak. Padah betul.

Rasa macam nak wujud satu blog baru jek. Register nuffnang baru then mana tau ada rezeki pulak kalini kan. Akan di fikir fikirkan nanti.....

 Edisi Tayang Muka..hehehe



No Idea.......

P/S : encik tunang kata kalau blog ni guna cik eida lagi bes dari berbahasa aku engkau..hahahahahaha......Causinci....



~aku susun huruf~
5:04pm

20 januari 2011...pejam celik pejam celik....

Selamat Pagi semua..
Nak post entry pagi pagi ni bukan ada idea sangat pun. Nak cerita pasal mimpi malam tadi pun dah tak ingat. Tapi yang pasti bukan mimpi yang menakutkan lah. hehe...Kalau aku mimpi ngeri, aku bangun mesti tak lena tido dah. Duduk termenung sampailah terlena sendiri balik. Takut broooo!!...

Pagi ni aku ada diskuci kat kampus. Mabuk agaknya group aku ni. Wat diskusi pukul8 pagi. Bukan masa yang jadi masalah tapi otak aku ni.Pagi pagi macam ni, bukan otak aku boleh pikir sangat idea idea bernas..Apa pun thanks to SORFINA coz engkau dah tolong wat soalan tu. HAHhahahahah....

Breakfast pagi ni macam biasalah......air nescafe...... + biskut oat crunch....Kejap lagi diskusi dekat library. Sah sah aku akan hentam nasi lemak library..Sedap ooooo...Tapi lagi sedap nasi lemak pujaan ku hai kedai bunga tanjung. Tapi kedai tu dah tutup....Sadis....Banyak tapi ya.

Lepas diskusi, aku plan nak sambung jahit kain tok projek baju kurung aku dekat lab. Almaklumlah.....aku tak ada mesin jahit. Tak kan nak angkut mesin jahit antik mama dekat rumah pulak....WAssssemakkk!!

Tapi memang rasa susah tak ada mesin jahit coz aku bukan boleh g lab tu setiap masa. Satu projek seminggu. Mana nak sempatkan. Tapi semalam aku dah selamatkan duit aku sebanyak RM50....heheh...Patutlah en.Tunang selalu cakap aku ni kalau nak buat apa apa tak pernah pikir panjang. Dah buat baru nak fikir..betul betul betul.....(versi aku ok bukan upin ipin)

Nak menjahit ni amik masa juga sebenarnya. Lagi lagi untuk orang macam aku yang fobia ngan mesin jahit. TApi alhamdulillah...Semester ni, fobia fobia dah tak ada ok. Aku usaha lah jugak. Tambah pulak membe group aku semua ok. Tak pentingkan diri. Saling bantu membantu. So, tak adalah buat aku tension sangat. Bahagian baju dah siap. Tinggal kain jek. Semalam aku sempat jahit setengah jek. Nak jahit zip, kena ganti kepala mesin apa entah. Malas lah coz aku macam dah  nak muntah dok dalam lab jahit dekat 3jam setengah. Boleh gila aku macam ni. InsyaAllah jap2 lagi tak ada masalah kot aku nak jahit baju aku + syasya...hehehe...Tapi kain cotton lah. Kain lain belum diturunkan ilmu tu pada aku...hahahaahha

Dah pukul 8pagi. Nak breakfast kejap then terus gerak g kampus.

Pejam celik pejam celik dah nak tiba penghujung bulan1 kan. Sekejap aje aku rasa...Masa masa masa....


~aku susun huruf~
8;03am

Episod Chenta Kami : 2 --- Gerak gempur

Asyik post entry pasal hati perasaan jiwa raga bakul segala. Mana cerita sal 'itu ini kahwen' kan?. Perasaan?. Mestilah happy kan. Tapi dugaan masa depan depan ni kita tak tahukan. Aku cuma mampu berdoa doa doa dan terus berdoa. Moga moga rintangan yang datang dapat kami tempuh.

Lusa En. Tunang datang. Kebetulan jek dia datang. Sambil dia nak jumpa company dia, singgah kejap kat aku. So, kitaorang planning nak setelkan beberapa hal yang boleh disetelkan. Jumaat ni insyaAllah kitaorang ke Shah Alam. Nak g amik printer pada adik en.tunang. Hope aku ingat lagilah jalan ke uitm Puncak tu. Kalau dulu masa kakak aku study situ, selalu jugak ke sana. Ni dah agak lama tak g. Jumpa kot. Kalau sesat pun, tak adalah sampai siam....Woopsss.........eheheh...

Dalam kepala otak aku dah plan nak singgah kat Romantika. Nak cari something nak letak tepi katil. Itu pun kalau harga berpatutanlah. Biasalah. Bila student nak kawen, macamnilah jadinya. Itu nak murah ini nak murah..hahahaahah....

Projek DIY??... insyaAllah jumaat tu juga sambil nak cari kain kain untuk kegunaan subjek jahitan aku semester ini, nak beli sekali kain langsir yang sesuai untuk buat bantal hantaran. Harap jadilah projek DIY aku ni. Minggu depan nak balik, so, boleh lah buat sikit sikit.

Bab baju nikah dah setel. Cuma nak cari tudung, veil & aksesori yang berpatutan. Nanti time nikah tu aku plan nak pakai tudung bawal jek, Tak tahulah kenapa tapi terasa nak pakai tudung tu. hehehe..lama sangat kot dah tak pakai.

Sabtu, en.tunang plan nak g KL. Dia nak beli something then sambil tu boleh aku cari kain untuk baju bertandang. Hagak mahal lah ciffon beaded yang aku nak tu. Hope en.tunang tak banyak komplen yaaaa.......aku nak cuba minta harga mak andam. kalau ada rezeki, lepaslah kan...heheh.....

Ahad, en.tunang nak rehat coz isnin dia nak jumpa Dato' kesayangan dia tu..hahaah....Gud Luck ya. Doa saya sentiasa mengiringi awak.

Bilalah nak buat checklist. Rasa macam banyak sangat nak kena buat. Kakak aku dah bising coz segala nampak relax. Bukan apa, dia takut aku kelam kabut. Almaklumlah, due dia 3jun. Dia takutlah kalau dia tak dapat tolong aku. Tak apa wahai mysis. Dont worry....aku akan buat yang terbaik. "simple but perfect..Wahhh!!

Dah 7suku....nak solat, bersiap nak g kelas. Malas penat semua rasa ada. Cayyokkk!!!.......Be strong ya shafiza.... Abaikan semua rasa yang tidak enak ok..........Moga moga semester ni tak bebankan engkau macam dulu dulu....amin....


~aku susun huruf~
7:16pm

Mesejnya ringkas tapi bermakna...

Untuk awak : ----------->
Jangan berdendam....
Sabar....


Tq....sebesar kuman pun saya tak simpan perasaan dendam....Thanks...

-----------------------------------------------= = = = = ----------------------------------------------------
*
*
*
*

6:53pm --- Cik Susun Huruf kekenyangan... Semangkuk Bihun + kueh teow celup di balun dengan lahapnya setelah sehari suntuk tak makan. Diet lah sangatkan. Malam ni ada kelas lagi. Penatkan kelas malam. Lebih baik kelas kul8pg sampai 7ptg dari malam. Balik kelas malam, sah sah tak boleh buat apa. Penatkan. Sabar. Final semester. Hiasi semester ini dengan kehidupan yang menyeronokkan dan berwarna warni....*wink

~aku susun huruf~
6:56pm


Episod Chenta Kami : 1 --- tarikh tarikh bahagia

Punyalah galak nak bercerita itu ini kawen sampai lupa nak bagitahu tarikh tarikh bahagia tersebut. Bukan tak nak publish but i takut makkk....ahahah....Actually kerja my en.tunang merata rata. so, buat masa sekarang belum tahu kat mana. Jadi, cik Nunang dia ni sangatlah takut kalau kalau tiba tiba (banyak kata ganda kan, jom belaja bahasa malaysia tatabahasa..) en.tunang di campak tempat tempat yang jauh. Wadusss!!...Bikin gua capek ni. Tapi aku sentiasa berdoa, Allah S.W.T permudahkan segalanya. Harap harap dah tak ada lah pertukaran date tu ya. Tapi kalau dugaan datang, en.tunang kena campak mana mana, aku sabar jek lah. Postpon kawen enggak mau bukkk...Cepatkan nak!!..Nak..Nak...heeheheh..Wokes...Ni date yang di tetapkan wat masa sekarang :

tarikh tertera tiada kena mengena dengan itu ini kawen kami...  *wink


Akad Nikah  -  on Jun
Sanding         -  on Jun
Bertandang   -   on Jun


hahahahahahah....ada sakit hati tak??...ahhaahahah.....causinciiiiiiiiiii......
(lawak bodoh pagi hari ek..ehhehe...)


~aku susun kata~
8:16am

Pagi yang ceria..mulakan hari dengan carta hati by najwalatif...

Bangun jek pagi, terus rasa nak dengar lagu si kecil molek najwalatif. Korang ingat tak? Budak form4 yang ala-ala yuna. Layan suara dia pagi pagi seronok gak. Carta Hati by najwalatif. Tarak copy cat punya lagu ni. Dia ciplak sendiri..WWooppsss!...Dia cipta sendiri ok?. Korang reti ke??..hahahah..Bakat mesti ada...Korang tanya aku??....Jangan pandang sebelah mata, hanya kerna ku sorang wanita (pagi pagi jadi kak nita sarawak yek)..Pangg sekali...Duduk diam diam..heheAku sah sah lah tak ada bakat langsung..Lau bakat makan makan dan makan. Im the winner...hhehe....PAngPang 2x lagi...hehehe...


Status Fb :
Gud munim......pg2 dh gayut dkt setengah jam ngn buah hati zurisya zairikha...hehehe......awl btl siap nk g sekolah........dkt sbln sekolh...kul11.30 jek nangis cz die tgk mama tgu nk amik die dok luar sek..hahah...hrini janji xnk nagis..mama gelak jek..mama kata berjanji setiap hari. eheh...Aweek, aweek belajo sungguh des...aweek kate nak msuk u po kak ida..eheheh...

Si ceria hati. Mula bersekolah. mama saja hantar dia g sekolah awal awal umur ni. Nak dedahkan suasana luar. macam aku dululah, kakak aku sekolah tadika umur 4tahun, aku punyalah sakan nak ikut, sekolah gak lah..Cuba korang kira, lama kan aku sekolah tadika. Pandai duduk tara tu jugak..hahahaah....sekolah overlimit kot terus jadi  tak berapa nak cerdik ni.


Wokes...'itu ini kawen' ...Tak banyak yang setel. Tapi sekurangnya adalah yang dah setel kan. Balik raya cina mau ke rumah Aween Photoaura. Mahu jenguk jenguk baju yang his wife ada. Kak ida sangat friendly ok. Collection baju yang dia ada pun shantekkk shanntekkk....eheheh...Aku tak tengok lagi pun but x-b2b cakaplah. Baju nikah harini baru nak bayar. Ready made lah coz bila fikir balik, if akad nikah pas asar, sekejap jek kan nak pakai. So, beli yang ok ok saja harga. Jimat ya Shafiza. Then baju bertandang, tunggu En. Tunang datang KL, insyaallah disweek, nak briefing entah apa dia. alang-alang dia dah ada kat sini, bolehlah g merambang mata. Niat nak g jakel..Korang ni kedekut ilmu lah. Share lah dekat ak. yelah, blog aku bukan sefamous blog cik epal lah sapa sapa lah yang cun melecun tu. Adat dunialah kan. Dan yang cantik yang anggun yang famous yang setiap bulan dapat nuffnang beratus beriban tu, tak sudi ke jenguk blog aku yang naif ni....ehehhe.....b2b ke, x-b2b ke, jom lah share cerita itu ini nikah kawen..heheeh.... *wink

Wokes..nanti update lagi ye. Idea tersekat dek kerana perut yang lapar. Mau pekena nescafe buat sendiri ok. Sem ni aku tak ada stok 3 in 1 dah..haahah....wokey...Daaaa...



~aku susun huruf~
8:01am

Msalah Besar Bagi Aku Sebagai Blogger....

Wokes, dengar tajuk sangat hebat kan??..Tak??..Dasyat?...Tak jugak??...Suka hati hantu kak limah lahhhh...

Ok, actually aku da prob pasal nuffnang. Aku tau, as a blogger, korang kompem taksub gila ngan nuffnang coz punca rejeki kita tu beb, even terpaksa tunggu berbulan bertahun untuk tebus rm50..hahahahhaha....

sangat berharga ek ko...pak nuffnag....(atok google)


Before this aku dah ada Pak Nuffnang dah kat blog aku. Then satu hari yang dingin lagi damai tersentak hati lah nak cek earning. Hagak hagak time tu ngah berangan lah biar earning tu limit dah leh tebus....ZAssssSs.....Apa kes pulak ni dah bertahun tak naik naik gak ni. Ok, sila tanam kesabaran ye cikgu...Esok lusa tulat tubing..tungu tungu tungu...Earning tetap sama....Waduh waduh...rosak ke ape benda ni..Gelak lam hatilah coz orang nak duit ko nak duit gak ek..hahaha....Duit beb sape tak nak.

hagak hagak lau nuffnang baru jadi, leh tido lam duit tak??..hahaha (atok google)


Aku pun dengan rasa bangga telah membuang lah segala hal berkaitan dengan nuffnang..

Permasalahan yang timbul sekarang....
1.) Boleh tak aku daftar nuffnang baru??..
2.)Actually memang salah aku, aku wat nuffnang tak guna email blog (mengaku kebodohan sendiri..sebab tu aku dah kata aku tak suka kalau isi form online)
3.)Aku nak cuba buat, then aku nak tau pasal bahagian pengurusan apa entah yang dia suh updated tu...Kalau dulu kita penah letak url blog, boleh lagi ke sekarang....

Wahai blogger blogger yang bijaksana baik hati, tolong lah rakan blogger korang ni. Mane tau sekurang kurang dapat seciput leh aku wat labur itu ini kawen.Ciss...Niat baik tu..hehehe...

aku sentiasa sabar tunggu masa nak cek macam ni...(atok google)

Aku harapkan pertolongan korang ye. Jom pakat-pakat tolong aku...


~aku susun huruf ~
4:09pm

Suka Hati Mak Aku Lah Dia Nak Wat Apa...

Kadang kadang aku rasa panassss jek ngan mulut mulut longkang sekeliling. Aku nak kawen, ada aku nyusahkan korang ke. Sedulang hantaran pun aku tak dek minta korang tolongkan. So, suka hati mak aku nenek aku dan aku lah nak buat apa. Nak plan apa. Ada aku conteng conteng segala progress plan aku tu kat kertas A4 korang ke?... Bapak aku dah bagi sebundle kertas, tak menagih aku nak pinjam kertas kat korang. Aku dah cakap, wedding aku ni aku wat yang termampu, kita merancang jek, apa yang jadi kita tak tahu. Sebaiknya baik aku merancang dari aku dok diam diam tunggu segala jadi. Tak kan jadi beb kalau ko tu as a stone. Lainlah kalau segala hal mak bapak korang yang setel kan. Yelah, even mak bapak setel, tak kan 1% pun korang tak amik tau langsung.

Kebanyakan benda aku nak DIY.. Because of??.....Aku save budget beb. Memang orang kata kawen seumur hidup sekali but bagi aku yang cuma ada duit lam asb seciput, tak kan aku nak habiskan semua semata-mata untuk kawen. Masa depan tu jauh lagi. Apa yang aku harapkan, aku dapat jadi wife dia. Lain orang lain ragam. Even ko anak orang kaya, tapi ko minat bab bab DIY ni, sah sah segala benda hal nikah kawen ko nak DIY kan. Terbuktilah ada blogger yang camtu. Lebih baik aku merancang semampu aku. So, apa jadi aku teruskan yang tak sempat aku nak buat macamana. Korang tak payahlah kan nak pening kepala bila aku nak buat apa apa dan tak payahlah menambah pening pening kepala takut aku pinjam duit korang, tak dek maknanya. Tak ada duit aku dok diam diam, ada duit aku jalan.

Apa pun sekali lagi aku ingatkan, apa aku nak buat suka hati aku. Lau korang rasa korang sudi nak nolong, aku tak kan tolak pertolongan korang but aku appreciate sangat. Tapi jangan tolong MENGUMPAT ok...Tapi kalau dah mulut longkang, melongkang jugaklah kan. Ngumpatlah sedaya upaya korang yek. Amin....

~aku susun huruf~
3:17pm

up